Visjonen til i4Helse er samskaping av bærekraftige helseteknologiske løsninger. Vi er plassert på campus ved Universitetet i Agder i Grimstad. Selskapet ble etablert i 2019 som et tiltak for å øke satsningen på innovasjon i helsesektoren og eies av UiA. Vi er pådriveren for å få innovasjon til å skje ved å trekke i de rette trådene, fasilitatoren som tilrettelegger for innovasjon i topp-moderne samskapings- og testfasiliteter, og møteplassen for aktører fra offentlig- og privat sektor, innbyggere og akademia. Denne modellen mener vi er nøkkelen for å løse morgendagens utfordringer.
Testfasilitetene på i4Helse-bygget består av boligsimulator, virtual reality (VR)-lab og brukertestlab. I boligsimulatoren er det to fullt utstyrte leiligheter med kjøkken, stue, soverom og bad. I tillegg til moderne velferdsteknologi som hev- og senkbart kjøkken og baderomsinnredning, er leilighetene utstyrt med mikrofoner- og kamera. Dette gir mulighet for sikkert opptak og lagring av lyd og bilde, slik at man kan bruke opptakene for den videre utviklingen av produktene eller tjenestene. I testfasilitetene kan man gjennomføre virkelighetsnære scenarioer fra enkle tekniske tester til mer komplekse og sammensatte caser. Simulatoren er tilknyttet et kontrollrom hvor testing kan observeres. Figuren under illustrerer hvordan boligsimulatoren er bygd opp, samt kontrollrommet og den telemedisinske sentralen.
I tillegg til boligsimulatoren har vi også, som nevnt, en VR-lab og en brukertest-lab. Bruk av VR innen helse blir mer og mer utbredt, ettersom man ser at det kan ha mange bruksområder innen helsesektoren. Dette er alt fra behandling av sosial angst, til trening av helsepersonell. Derfor er det også viktig for oss å legge til rette for utvikling og kompetanse innen dette domenet. Brukertestlaben er også en av fasilitetene vi tilbyr, der man kan for eksempel teste funksjonaliteten og brukergrensesnittet til et produkt eller løsning. For mer informasjon, se https://www.i4helse.no/.
Som navnet på selskapet antyder, fokuserer vi også på det vi anser som de fire «i-ene». Dette er illustrert i figuren under og er definert som «idé», «involvering», «innovasjon» og «implementering». Når det er sagt, så starter vi alltid med behovet. Dette kommer før «ide-stadiet», og det er sentralt å nevne at vi jobber med behovsdrevet innovasjon. Behovet kommer gjerne fra de som sitter nærmest på utfordringene, som innbyggerne og helsepersonell. Det er avgjørende med en god behovsbeskrivelse for å utvikle de riktige løsningene.
I det første steget i modellen, så er dette idéer som tar utgangspunkt i reelle behov hos innbyggerne og/eller fra ansatte i tjenesten. Videre vil involvering av relevante aktører gjennom anerkjente metoder og verktøy være viktig for å virkelig forstå behovet, slik at løsningen blir best mulig. Dette er både effektivt og kostnadsbesparende, da det ikke er ideelt og bærekraftig å utvikle en løsning som ingen har behov for. Videre i prosessen vil det forhåpentligvis foreligge en innovasjon som skal bringe frem noe nytt, være nyttig og som skal nyttiggjøres. Det at den skal nyttiggjøres går inn i det som er den siste «i-en»; implementering. Uten en implementering i det nasjonale eller internasjonale markedet er ikke innovasjonen verdt noe, og det er ofte denne delen av prosessen som er den mest krevende. Implementeringen er basert på testing i lab, simulering og reelle situasjoner.
Samskaping er avgjørende for å lykkes
For å lykkes med utviklingen av nye bærekraftige helseteknologiske løsninger er vi avhengige av å samarbeide. Begrepet «samskaping» har blitt et utbredt begrep de siste årene, og er noe vi har dratt inn i visjonen vår. Dette er fordi vi sammen skaper morgendagens helseteknologiske løsninger. Dette tankesettet danner grunnlaget for vår rolle som pådriver, fasilitator og møteplass, da vi jobber aktivt med å være koblingsboksen mellom offentlig sektor, privat sektor, akademia og innbyggerne. Denne modellen kalles for «quadruple helix» og er illustrert i figuren under.
Gjennom vår rolle som koblingsboks samarbeider vi med regionale og nasjonale aktører. Vi har et sterkt samarbeid med fagmiljøene på UiA og rundt campus UiA, Sørlandet Sykehus, Norce, Norwegian Smart Care Cluster, Innovasjon Norge, Grimstad Kommune, Agder Fylkeskommune m.f. Dette samarbeidet skjer på flere områder gjennom samlinger og seminarer, der vi blant annet har et prosjekt som kalles for «Klyngetreffet i4Helse». Her er flere av de nevnte aktørene med og er en arena der man skal kunne presentere problemstillinger som kan være aktuelle å få innspill på, samt potensielt samarbeide om. I tillegg har vi også et godt samarbeid med studentene ved Shift-entreprenørskap ved UiA, der vi hver høst inviterer til en idédag. Her kommer kommunen og innbyggere med konkrete behov, som studentene skal finne løsninger på. Dette er noen eksempler på hvordan vi arbeider med samskaping.
Det å være aktøren som samler aktører fra alle hold rundt bordet for å diskutere problemstillinger og behov, er noe vi anser som avgjørende for utviklingen i helsenæringen i Norge. Denne rollen er viktigere enn noen gang. Vi blir stadig flere eldre og vi blir alle nødt til å bo lengre hjemme enn det vi gjør i dag. Løsningene på dagens og morgendagens utfordringer må vi derfor skape sammen.
Link artikkel Sigrid Nakrem: https://sykepleien.no/sites/default/files/pdf-export/pdf-export-79696.pdf
Link I4Helse: https://www.i4helse.no/
Nyttige lenker
Har du betraktninger, erfaringer og kunnskap du vil dele i bloggen vår? Ta gjerne kontakt med oss:)