Redusere kompleksitet i implementering

Kompleksitet kan defineres som en funksjon av objekter og relasjoner i et system. Forenklet betyr dette at kompleksiteten kan reduseres ved å redusere antall objekter og/eller antall relasjoner i systemet.

I Gamvik kommunes velferdsteknologisatsing jobber prosjektgruppa nå med implementering av pasientvarslingsanlegg på kommunens sykehjem. Serit Eltele bidrar som fasilitator for arbeidsgruppa i en serie workshop-er som skal bidra til en god implementering.

Implementering er utfordrende
Implementering av pasientvarslingsanlegg i en omsorgsinstitusjon innebærer at et spekter teknologi skal tas i bruk av alle ansatte og beboere, og representerer derfor kompleksitet. Forskning viser at det er denne kompleksiteten som gjør implementeringen utfordrende. Dersom prosjektet aktivt jobber med å redusere kompleksitet øker sjansen for en hurtig og vellykket implementering av teknologi som løser definerte behov.

NASSS-rammeverket
Nå blir det litt teori og metode, men heng med – her er mye å lære 🙂 I lag med prosjektgruppa i Gamvik besluttet vi å benytte NASSS-rammeverket som metode i workshop-ene. Dette rammeverket ble publisert i 2017 av en gruppe forskere ledet av Trisha Greenhalgh (Greenhalgh et al., 2017). NASSS er et akronym for Nonadoption, Abandonment, Scale-up, Spread og Sustainability. Disse 5 hovedutfordringene oppstår ofte ved implementering av teknologi i helse- og omsorgstjenesten. Gjennom å identifisere og redusere kompleksitet kan rammeverket bidra til vellykket implementering.

35 påstander innenfor 5 ulike tema
I workshop 2 og 3 jobbet prosjektgruppa med verktøyet NASSS-CAT Project. Verktøyet er utviklet av Greenhalgh som et praktisk hjelpemiddel for å kartlegge og følge opp kompleksitet i prosjekter. Kartleggingen er delt opp i 5 hovedtema: Strategisk-, teknologisk-, operasjonell-, personrelatert- og politisk kompleksitet. Hver del består av 7 påstander som respondenten må ta stilling til; 35 påstander totalt.

Eksempel på en påstand er: «Prosjektets omfang er utydelig eller omstridt». Dersom prosjektgruppa er uenig – og mener at prosjektets omfang er tydelig og akseptert – bidrar det til mindre kompleksitet. Men – dersom prosjektgruppa mener påstanden er korrekt bidrar det til økt kompleksitet. Ved økt kompleksitet jobber prosjektgruppa med å finne tiltak som kan redusere kompleksiteten. I eksemplet over kunne et tiltak vært å konkretisere og skape enighet rundt omfanget av prosjektet.

Ti konkrete tiltak
Workshop-ene i Gamvik kommune resulterte i rundt 10 konkrete tiltak som prosjektet kan gjennomføre for å redusere kompleksitet og bidra til vellykket implementering. Det blir spennende å følge implementeringen i Gamvik videre; vil dette arbeidet gi en positiv effekt i implementeringen?

Referanser:
Greenhalgh et al., 2017. NASSS-rammeverket: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29092808/

NASSS-verktøy: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7254278/

Vidar Thomassen

Vidar Thomassen

Vidar Thomassen er opptatt av hvilke faktorer som bidrar til vellykket implementering av velferdsteknologi. Han fullfører nå sin master «Digitalisering og innovasjon i helse- og velferdstjenester» på Universitetet i Sørøst-Norge. Han har tidligere jobbet som rådgiver innen velferdsteknologi i Serit Eltele, og er nå direktør i samme bedrift.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vil du dele erfaringer, betraktninger og kunnskap med oss?

Vårt mål er å dele og formidle kunnskap knyttet til bruk av velferdsteknologiske løsninger; erfaringer, utfordringer og suksesshistorier. Har du erfaringer eller betrakninger som du ønsker å dele? Ta gjerne kontakt med oss i redaksjonen på e-post. Vi vil gjerne høre fra deg! Tips oss også gjerne om aktuelle webinarer og kurs.

Har du betraktninger, erfaringer og kunnskap du vil dele i bloggen vår? Ta gjerne kontakt med oss:)