Mens vi venter på en kur....

Når vi tenker på at hver sjette nordmann over 80 er rammet av Alzheimers sykdom, kan vi kanskje enkelt forestille oss at det er et stort antall mennesker rundt disse som også er berørt av sykdommen. Da bærer det håp og forventinger i nyheten om den nye og delvis norske unike forskningen som er gjort, som i bestefall kan gi oss en kur. Samtidig skaper det også begeistring å lese om,  hvordan forskere også benytter seg av teknologi som et verktøy for å identifisere og utvikle løsninger for alle de utfordringene helsevesenet og menneskeheten står overfor.

Ved hjelp av kunstig intelligens, har forskere i en internasjonal forskningsgruppe ved institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo, klart å identifisere hvilke stoffer som påvirkere cellens eget renselsessystem. Disse stoffene er viktig i utviklingen av en kur for Alzheimer fordi i sykdomsutviklingen blir cellenes avfallshåndtering ødelagt, og det oppstår irreversible skader. Dette gir håp for utviklingen av medisiner, som inneholder disse stoffene, og slik kan reduserer eller stoppe sykdomsutviklingen, og kanskje i fremtiden bidra til en kur for Alzheimer-pasienten. 

Veiviser demens
Veien frem til kur vil være lang, og kan være brolagt med mange hindringer på veien. For eksempel vil betydningen av når du klarer å identifiserer sykdommen, og iverksette bruken av disse stoffene viktig. Dersom cellene allerede er skadet, vil medisinen ikke ha ønsket effekt. Hos mange Alzheimerpasienter, kan det ta år fra du(eller de rundt deg) selv merker at noe er galt, til du får en diagnose. Da vil det kanskje allerede være for sent. 

Så hva kan vi gjøre for Alzheimerpasienten mens vi venter på en kur? 

Digitalisering handler ikke bare om utvikling av nye teknologiske hjelpemidler, kunstig intelligens eller velferdsteknologiske plattformer. Det handler også om å forenkle og tilgjengeliggjør verdifull hjelp og innsikt. Slik som Aldring og Helse nå har gjort gjennom sitt verktøy veiviser demens. 

Nettsiden gjør det enkelt for de som jobber med demens. Her kan du få kunnskap om sykdommen, råd og gode ideer for hvordan du kan ivareta den demenssyke, og de pårørende rundt, basert på nasjonale og internasjonale erfaringer og forskning. Samtidig som den gir pasienten og de pårørende informasjon for hvordan de skal håndtere, men også etterspørre hjelp for å leve med sykdommen. Så mens veien mot en kur stadig kommer nærmere, har man verktøy tilgjengelig som kan ivareta og forbedre tjenestene til pasienten og de pårørende. Det gir både håp for dagens utfordringsbilde, men også fremtiden, og er praktisk anvendelse av teknologi gjennom å skape et verktøy i en brukerflate som alle har tilgang på og når. 

Vil du sjekke ut den nye veiviseren, kan du trykke HER

LES OM UTVIKLIGEN AV EN MULIG KUR HER

Folkehelserapporten om demens, finner du HER

 

Siw Anita Sletten

Siw Anita Sletten

Siw Anita er utdannet sykepleier og har god kjennskap til behov og utfordringer i helse- og omsorgstjenesten. Hennes erfaringer og møter med helsetjenestene er svært verdifull; hun forstår «språket, frustrasjonen og behovet» i helsesektoren. I jobben som fagrådgiver hos Serit Eltele hjelper hun kommuner med innføring og drift av velferdsteknologi.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vil du dele erfaringer, betraktninger og kunnskap med oss?

Vårt mål er å dele og formidle kunnskap knyttet til bruk av velferdsteknologiske løsninger; erfaringer, utfordringer og suksesshistorier. Har du erfaringer eller betrakninger som du ønsker å dele? Ta gjerne kontakt med oss i redaksjonen på e-post. Vi vil gjerne høre fra deg! Tips oss også gjerne om aktuelle webinarer og kurs.

Har du betraktninger, erfaringer og kunnskap du vil dele i bloggen vår? Ta gjerne kontakt med oss:)