– Det handler om å gi mennesker mer verdig omsorg. Ingen skal behøve å ligge for lenge med våt bleie. Samtidig er det viktig at omsorgen blir individbasert og at skift og stell skjer til riktig tid, påpeker Lisbeth Kruge i SensCom.
I forprosjektet skal Alta Omsorgssenter låne og teste utstyret i to måneder for å se om det gir de gevinstene man ønsker seg, altså færre bleieskift, helskift og delskift av senger. Å redusere forekomsten av sår hud er også et viktig mål. Sensoren varsler når skift er nødvendig. For som Kruge sier; det er vel ingen som ønsker å bli vekket midt på natta for at noen skal inn på rommet for å sjekke om det er vått hvis det ikke er nødvendig.
DignaCare-sensoren er testet og utviklet med beboernes behov og verdighet i fokus. Løsningen er svært brukervennlig og er utviklet i samarbeid med norske omsorgsarbeidere. Sensor er fleksibel og festes enkelt på utsiden av inkontinensproduktet. Dersom det er behov for skift av inkontinensprodukt blir dette varslet via en brukervennlig app. Kruge forklarer at sensoren testes ut på flere rom på omsorgssenteret og plasseres ut fra et utvalg der man ser for seg at gevinsten kan være størst.
– Vi har utviklet en gevinstsmodell der vi utfører en grundig analyse og kartlegger data som viser mulige gevinster. Dette gjør vi både før sensoren tas i bruk og etter at den har vært i bruk i to måneder. Erfaringer viser at antall sengeskift går betraktelig ned, det samme gjør antall vekkinger og tørre bleieskift. Men dette er som sagt individbasert omsorg, så det tar tid. Man vil måtte prøve og feile før man kommer i mål, men har man is i magen vil dette gi veldig gode resultater, forsikrer Kruge.i
Lisbeth Kruge er produktspesialist i SensCom AS. Her viser hun sensoren som skal testes ut på Alta Omsorgssenter. Målet er å kunne tilby riktig og individuelt tilpasset omsorg til beboerne. Foto: Serit Eltele
Har du betraktninger, erfaringer og kunnskap du vil dele i bloggen vår? Ta gjerne kontakt med oss:)