Alta omsorgssenter

Ankomst til Alta omsorgssenter. (Visualisering av Stein Halvorsen arkitekter as)

Aktiv og passiv teknologi på Alta Omsorgssenter

For å oppnå en vellykket implementering av teknologi i helse- og omsorgstjenesten er det viktig å ta utgangspunkt i de reelle behovene tjenesten ønsker å dekke. Bruk av velferdsteknologi på Alta omsorgssenter og i hjemmetjenesten skal frigjøre ressurser til andre områder. Ifølge prosjektbeskrivelsen for velferdsteknologi på Alta omsorgssenter er det definert 10 hovedbehov som skal løses gjennom implementering av et avansert pasientvarslingsanlegg.

Det er viktig at kartet stemmer med terrenget – også innenfor implementering av teknologi. En god kartlegging vil avsløre de reelle behov som teknologi kan løse. Dersom den nye løsningen dekker behovet bedre enn eksisterende løsning, gir økt sikkerhet og trygghet og har høy grad av kost/nytte vil implementeringen være enklere.

10 kartlagte hovedbehov:

  1. Mulighet for aktiv varsling dersom beboer har behov for hjelp
    Beboere skal kunne utløse et varsel dersom de har behov for hjelp. Varselet skal inneholde informasjon om hvor behovet er oppstått (posisjonering)
  2. Mulighet for aktiv varsling dersom ansatt har behov for hjelp
    Ansatte skal kunne utløse et varsel dersom de har behov for hjelp. Varselet skal inneholde informasjon om hvor behovet er oppstått (posisjonering)
  3. Mulighet for tilstedemarkering på beboerrom
    Ansatte skal kunne markere seg tilstede på beboerrom. Dette skal deaktivere aktive varsler på beboerrommet og informere de andre ansatte om noen er tilstede.
  4. Mulighet for passiv varsling ved behov for hjelp for beboere med falltendenser
    Løsningen skal automatisk kunne varsle dersom beboere har behov for hjelp i forbindelse med fall/fallforebygging. Dette kan være et varsel om bevegelse, slik at fall kan forebygges eller et varsel om et fall som har oppstått. Varslingen skal inneholde informasjon om lokalisering i bygget.
  5. Mulighet for passiv varsling ved behov for hjelp for beboere med kognitiv svikt som vandrer
    Løsningen skal automatisk kunne varsle dersom beboere har behov for hjelp i forbindelse med vandring. Dette kan være et varsel om bevegelse eller et varsel om åpnet dør. Det kan også være et varsel om at en beboer beveger seg inn i et område som er betegnet som utrygt for denne beboeren. Varslingen skal inneholde informasjon om lokalisering i bygget.
  6. Mulighet for anonymisert digitalt visuelt tilsyn
    Løsningen skal gi mulighet for anonymisert digitalt tilsyn for beboere som har behov for dette
  7. Mulighet for Smarthus-teknologi (Ungbo)
    Etter kartlegging skal det være mulig å koble til smarthusteknologi i leilighetene for unge beboere (For eksempel lys, temperatur, tv, dør).
  8. Mulighet for tidligvarsling ved branntilløp
    Varsling sendes til helsepersonellets vakt-telefon for å effektivt kunne avklare eventuelle falske alarmer, og slik kunne hindre unødig evakuering.
  9. Mulighet for å motta varsler på mobile enheter.
    Mulighet for å kunne motta alarmer og varsler på mobile enheter (ansatte) slik at alarmhåndteringen blir mest mulig effektiv.
  10. Mulighet til å definere mottakere av varsler og eskalering
    Mulighet til å definere mottakere av alarmer (ruting) og eskalering av alarmer slik at alarmhåndteringen blir mest mulig robust og effektiv og slik at ansatte og beboere får en trygg hverdag.

 

Vidar Thomassen

Vidar Thomassen

Vidar Thomassen er opptatt av hvilke faktorer som bidrar til vellykket implementering av velferdsteknologi. Han fullfører nå sin master «Digitalisering og innovasjon i helse- og velferdstjenester» på Universitetet i Sørøst-Norge. Han har tidligere jobbet som rådgiver innen velferdsteknologi i Serit Eltele, og er nå direktør i samme bedrift.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vil du dele erfaringer, betraktninger og kunnskap med oss?

Vårt mål er å dele og formidle kunnskap knyttet til bruk av velferdsteknologiske løsninger; erfaringer, utfordringer og suksesshistorier. Har du erfaringer eller betrakninger som du ønsker å dele? Ta gjerne kontakt med oss i redaksjonen på e-post. Vi vil gjerne høre fra deg! Tips oss også gjerne om aktuelle webinarer og kurs.

Har du betraktninger, erfaringer og kunnskap du vil dele i bloggen vår? Ta gjerne kontakt med oss:)