Det går mot lysere tider!

Alle vi som er vokst opp med mørketid, har kjent på den svarte natta. Der skillet mellom dag og natt forvitre med sola som har gått bort. Etter måneder med mørketid, så kjennes kroppen etter hvert tung, og dystre tanker har lettere for å sige inn. Da må vi ha lys, og er ikke sola der, så må vi ha slik som Ola Bremnes synger; «..løkte langs vår vei»

For som med mørketiden, tror jeg det også tidvis kan oppleves som litt mørklagt på veien mot et mer digitalisert helsevesenet. Det tas mange skritt fremover, samtidig som man må hoppe noen tilbake, og kanskje snubler man også litt på veien. Da gjelder det å ha lyktene på plass, i form av Helsedirektoratet, E-helsedirektoratet og Digitaliseringsdirektoratet, som holder føringen for hvordan vi kan utvikle et godt økosystem for offentlige plattformer, som inneholder den informasjon vi er i behov av. E- Resept, Kjernejournal og VKP utviklet av Norsk Helsenett er gode eksempler på dette. De er, og skal være våre lykter på veien mot den digitale transformasjonen. 

Disse lyktene er til for å sikre gode samspill mellom brukerbehov og teknologi, men også mellom brukere og leverandører. Digitaliseringsrådets erfaringsrapport for 2021, som forteller oss noe om hvordan det går i digitalisering av offentlige virksomheter , gir oss råd for hva som skal til for å skape både bedre, men også billigere tjenester. I lag med Norsk velferdsteknologiprogram lyser de opp veien, og gir retningen for de kommunene som kjenner på at de ikke helt har kommet i gang. Sammen gir de verdifull innsikt i hvordan omsorgskapasiteten kan økes, hvordan utvalgte kommuner har lyktes, men også hvilke barrierer som ligger i veien. Og der hvor gevinstrealiseringsrapporter kan slukke lyset for enhver overarbeidet leder eller rådgiver, gir NVP nyttige tips til den enkelte hvordan denne kan brukes som et godt verktøy i innføringen av teknologi.

Det lyser til og med en fakkel på veien. Helseteknologien i Norge har kommet langt, og dens omdømme er anerkjent i utlandet. Vi har mange smarte løsninger, vi tenker innovativt, og mange andre land er nysgjerrige på hva vi får til. Det finnes teknologi for det digitale møtet, for å undersøke små barnehjerter, for å ta blodtrykket ditt, passe på at du ikke går deg bort, varsling for hjelp, medisinstøtte, undersøkelser og observasjoner fra hjem til sykehus, pustehjelp og ikke minst for å holde hjertet ditt i gang. Automatiske journalføringer, automatiske arbeidsfordelinger, felles informasjonsplattformer og bestillinger av timer. Du kan fra kjøkkenbordet hjemme i Gamvik, få status på din kolssykdom. Nattevakten i hjemmetjenesten, sykehjemmet eller omsorgsboligene behøver ikke lukke opp døren din, vekke deg og titte inn. De kan med ditt samtykke gjøre et enkelt tilsyn på telefonen, se at du har det bra og så gå ut, uten at søvnen din blir påvirket på noen som helst måte. Teknologien kan gi din ustødige far raskere hjelp når uhellet er ute. Den kan varsle helsearbeideren om uregelmessighet i din helse som krever tiltak, den kan til og med sykle med deg rundt Gran Canaria. Teknologi kan gi støtte, og den kan gi kapasitet, den kan gi informasjon og den kan dele informasjon med de som behøver det. Den kan møte menneskene der de er, gjennom en kontaktflate de aller fleste av oss er blitt avhengig av, vår mobil.

Vi i e-velferd er optimistiske for fremtiden, og den digitale transformasjonen som er i gang. Selv om vi også ser det er hjørner som ligger i mørket, så ser vi at lyset sakte men sikkert også treffer der! Vi tror at alle aktørene i den digitale transformasjonen har fått en klarere retning. Både når det gjelder samarbeid, kompetanse, innsikt, innovasjon og utvikling. Vi tror at teknologi er og blir en av de viktige støttefunksjonene for at våre helsearbeidere skal ha tid og rom til å yte gode helsetjenester til det beste for pasient eller brukeren!

Det er mange «løkte langs vår vei.»

Og med dette vil vi i e-velferd.no ønsker alle en riktig God Jul, og et Godt nytt og innovativt 2022! 

Siw Anita Sletten

Siw Anita Sletten

Siw Anita er utdannet sykepleier og har god kjennskap til behov og utfordringer i helse- og omsorgstjenesten. Hennes erfaringer og møter med helsetjenestene er svært verdifull; hun forstår «språket, frustrasjonen og behovet» i helsesektoren. I jobben som fagrådgiver hos Serit Eltele hjelper hun kommuner med innføring og drift av velferdsteknologi.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Har du fyr

Ytterst  i verden, ytterst i vest 
kan hende du seile di skute.
Kan hende du seile tilfeldig som gjest
– kanskje du går der i rute?
Uansett treng du et punkt som e fast
der du frakte di skjøre last.
Det e nok at det står der og brenn
– en trofast gammel venn.
Har du fyr, har du løkte langs din vei?
Har du fyr, et signal om riktig lei?
Ei lampe som gløde i mørket
og lose dæ ut og frem,
som tar dæ bort og hjemmefra,
men også tar dæ hjem.

Vårherre sa det da jorda vart te:
La det bli lys! Og det ble det.
Så satte han sol og måne og stjerne
opp så vi kunne se det.
Men det som Han glemte i skapningens gry
va alle de som e dømt til å fly
på havet i vær og vind
når skodde og mørke sett inn.
Har du fyr har du løkte langs din vei?

Et landemerke førr håp og drøm
– helst vil vi la det bemanne
der skarven flyr og der seien svøm
ute på kanten av landet.
Et hus i havet som står han a
og gjør en seiler så glad, så glad
og rope så sjøen skvett:
Æ vil bli sett!
Har du fyr, har du løkte langs din vei?
Har du fyr, et signal om riktig lei?
Ei lampe som gløde i mørket
og lose dæ ut og frem,
som tar dæ bort og hjemmefra,
men også tar dæ hjem.

Ola Bremnes            

Har du betraktninger, erfaringer og kunnskap du vil dele i bloggen vår? Ta gjerne kontakt med oss:)