Ole Sommarset, prosjektleder Serit Eltele

Enklere implementering med involverte ansatte

– Tidlig kartlegging på overordnet nivå er viktig, men en detaljert kartlegging på rom-, beboer- og ansattnivå må gjøres så raskt som mulig. Implementering av teknologi går lettere når de ansatte blir involvert, sier prosjektleder Ole Sommarset. I en norsk studie med fokus på implementering av teknologi, fant forskerne en motvilje blant helsepersonell. De ansatte har lite kunnskap om teknologi, frykter for at kald teknologi skal erstatte varme hender og problematiserer ofte etikk ved bruk av teknologi. Det som førte til mest motvilje var hvordan teknologi endrer eksisterende arbeidsprosesser (Dugstad et al, 2019).

Arbeidsprosessene på Alta omsorgssenter vil bli annerledes enn de ansatte har vært vant med tidligere, forteller Sommarset. Vi må derfor gjøre tiltak for å unngå den motviljen som forskningen peker på. Bygget utstyres med posisjoneringsteknologi i alle pasientområder. Beboere og ansatte skal kunne utløse et varsel dersom de har behov for hjelp og varselet skal inneholde informasjon om hvor behovet er oppstått. For å få dekning på posisjoneringssystemet må det plasseres såkalte varder eller basestasjoner i alle relevante rom. Basestasjonene skal monteres minst mulig synlig, og enhetene krever strøm. Dette krever planlegging og teknisk innsikt, og arbeidet skal koordineres med elektroentreprenører, byggeleder, IT-avdeling og ikke minst med helsetjenesten.

I planleggingsfasen bør man ha en oversikt over ønsket funksjon i anlegget. Deretter starter detaljplanlegging på komponentnivå i hver enkelt avdeling. Her er det mye å ta hensyn til. Vår erfaring viser at en tidlig kartlegging på overordnet nivå er viktig, men at en detaljert kartlegging ned på rom-, beboer- og ansattnivå må på plass så fort som mulig. Vi erfarer også at implementeringen blir enklere når de ansatte er involvert; derfor er det viktig med tiltak for å skape eierskap til de nye teknologiske løsningene i tjenesten.

Skissen nedenfor viser et utsnitt av en sykehjemsavdeling. Her er det tegnet inn RoomMate, binærinngang og PIR, samt posisjoneringsvarderer på pasientrommene. I fellesarealer legges det opp til posisjoneringsdekning og dørstyring. På vaktrommet i midten på bildet installeres det en alarmtavle som backup for det mobile vaktrommet.

Referanser:
Dugstad, J., Eide, T., Nilsen, E. R. & Eide, H. (2019). Towards successful digital transformation through co-creation: a longitudinal study of a four-year implementation of digital monitoring technology in residential care for persons with dementia. BMC Health Services Research, 19(1), 366. https://doi.org/10.1186/s12913-019-4191-1

Vidar Thomassen

Vidar Thomassen

Vidar Thomassen er opptatt av hvilke faktorer som bidrar til vellykket implementering av velferdsteknologi. Han fullfører nå sin master «Digitalisering og innovasjon i helse- og velferdstjenester» på Universitetet i Sørøst-Norge. Han har tidligere jobbet som rådgiver innen velferdsteknologi i Serit Eltele, og er nå direktør i samme bedrift.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vil du dele erfaringer, betraktninger og kunnskap med oss?

Vårt mål er å dele og formidle kunnskap knyttet til bruk av velferdsteknologiske løsninger; erfaringer, utfordringer og suksesshistorier. Har du erfaringer eller betrakninger som du ønsker å dele? Ta gjerne kontakt med oss i redaksjonen på e-post. Vi vil gjerne høre fra deg! Tips oss også gjerne om aktuelle webinarer og kurs.

Har du betraktninger, erfaringer og kunnskap du vil dele i bloggen vår? Ta gjerne kontakt med oss:)